YENİ
ÜYELİK
ŞİFREMİ
UNUTTUM?

38 Kişi Online

SiYaH_AmiR

SİYAH_AMİR EĞER ŞU HAYATTA BAZI ŞEYLERİN ÜSTÜNÜ ÇİZMEK İSTİYORSAN KALEM LE MÜCADELE ETME ÇİZ GİTSİN

yeni acmis oldugunuz sitede size basralilar huzur ve mutlu sohbetler dilerim

kenan_68

dostuna küsen düşmanıyla yatıp kalkıyor. menfaat biten masadan kalkıyor. çekemeyen arkandan konuşuyor...

DOĞA

siteniz hayırlı olsun doğa

Damla

merabalar nasılsınız?

kenan_68

ve bir gün herkes terkedilmiş eve benzeyecek dışıhara içi hatıra dolu.

SiYaBeND

eyy Siyabend..Gönlüm rüzgarda. Kerem et aç odanın kapısını. Nasıl istiyorsa gönlün beni öyle istiyor benimde gönlüm seni..

kalbikan

Dilin söylediği kötü söz aklın yalnızlığı mıdır? Gözlerin akmadığı bir hüzün, yanakların yalnızlığı mıdır?

kalbikan

iyiyi ara, doğruyu ara,güzeli ara fakat kusuru arama..!

kalbikan

Minareden düşenin parçası bulunur, bulunur da; Gönülden düşenin parçası bulunmaz..!

Mabed

Ey nefsim. Seni sen yapan benim, benide ben yapan sensin. Ya yola gel beraber gidelim ya da yoldan çekil ben Hakk’a gideyim...

Mabed

İnsanı ateş değil, kendi gafleti yakar; Herkeste kusur görür, kendisine kör bakar. Neye nasıl bakarsan, o da sana öyle bakar.”

Mabed

Yaşamak direnmektir, sevmek güvenmektir. Unutma; ‘İnsan çoğu zaman dünyanın hakimi, Bazen de küçük bir kalbin esiridir..

Mabed

Güvensiz kalplerimizi karaktersiz insanlara borçluyuz...

mehmet

İnsanları iyi tanıyın, her insanı fena bilip kötülemeyin, her insanı da iyi bilip övmeyin.

mehmet

Aklın başına geldiğinde Pişman olacağını bir işi sakın yapma.!!!

mehmet

İyi dostu olanın aynaya gereksinimi yoktur.

mehmet

Dostlarını daima vefa ile hatırla, Arayan sen ol, bulan sen.. Tanıyan sen ol, kucaklayan yine sen...

!KR@

Beni bir ben bilirim, bir de Yaradan. Bana bir ben lazımım, bir de Anlayan.

!KR@

"Söz ağızdan çıkana kadar o senin esirin, ağızdan çıktıktan sonra sen onun esirisindir."...

!KR@

Dilini terbiye etmeden önce yüreğini terbiye et… Çünkü söz yürekten gelir, dilden çıkar.

C@NSIN

Mevlana’ya sormuşlar “sevgili” nasıl olmalı diye. Sevilecek biri olmadığı zamanlarda bile seni sevmeli. Sarılacak biri olmadığı zamanlarda bile sana sarılmalı, dayanılmaz olduğun zamanlarda bile sana dayanmalı.

!KR@

“Eğer sizi üzen kişilere hala selam verebiliyorsanız, bu vicdanınızın sadakasıdır“

!KR@

Kadar Yakınsın Ki ,Seni Ben Sandım..Sana O Kadar Yakınım Ki, Beni Sen Sandım..Sen Mi Bensin Ben Mi Senim Şaşırdım Kaldım..

~~RoZ~~

SoNuM oLma SoNsuzum OLLL..!

C@NSIN

Gönlüm dilime dargın, dilim gönlüme, Gönlüm duygularını anlatamadığı için kızarken dilime, Dilim anlatamayacağı şeyleri düşündüğü için kızıyor gönlüme”!!!

Tugrul

En güzel anlatımda olan cümleleri seçiyorumAynı şehirde değiliz Aynı düşünce sokaklarında geziniyoruz Mesafelerin ölçüsü duygulardır Hissettikçe azalır uzaklık Gün sıcaklığı tene zarar vermez Yokluğundur yakan

WeFa

Biliyor musun, huzur içinde uykuya dalmanın nasıl bir şey olduğunu unuttum..

WeFa

Beynini Kullanmayı Pek De Seven Biri Değilsin Galiba...!🚬🚬

Azad

Kalbin bir gün seni sevgiliye götürecek. Ruhun bir gün seni sevgiliye taşıyacak. Sakın acında kaybolma. Bil ki çektiğin acı bir gün dermanın olacak.

C@NSIN

Sen sadece sen değilsin; bensin, benimsin, bendesin.

C@NSIN

Bırakacağın eli hiç tutma, tutacağın eli isе hiç bırakma. Sahte sevgilere gül olmaktansa, gerçek sevgilere diken ol !

C@NSIN

Sitemiz hayırlı uğurlu olsun rabbim utandırmasın inş.

S!nDoMa

Cesareti ile yaşamayan esareti ile ölür...

EmekPanel

Siteniz Hayırlı Uğurlu Olsun

# ÍḾḰȀŃńŚśḬŹź X!

Siteye Giriş Yaptı

FaLan_FiLan

Siteye Giriş Yaptı

- M ! X -

Siteye Giriş Yaptı

Rtük

Siteye Giriş Yaptı

OMER

Siteye Giriş Yaptı

misoo

Siteye Giriş Yaptı

Devlet

Rekabet Kurumu rapor hazırladı, zincir marketlerin fahiş fiyat oyununu bitirecek hamle geliyor

AA - Ekonomi
  - Güncelleme: 
 
 

Rekabet Kurumu, enflasyonun etkisiyle giderek artan hayat pahalılığı sonrası "Yaş Sebze ve Meyve Sektör İncelemesi Raporu" hazırladı. Raporda zincir marketlerin tarım ürünlerinde alıcı güçlerinin sınırlandırılması istenirken, tedarik zincirinin kısaltılması gerektiği belirtildi. Tarladan markete gelene kadar olan süreçte aracı sayısının azaltılmasıyla, çiftçilerin gelirinin artacağı ve fiyatların düşeceği vurgulandı. Böylece ürünün çiftçiden alındığı fiyatın 5-10 katına satılması engellenecek.

 

 

 

Rekabet Kurumu, tarım ürünlerinde fiyat istikrarının sağlanması için zincir marketlerin alıcı güçlerinin sınırlandırılması ve Ticaret Bakanlığı nezdinde haksız ticaret uygulamalarına yönelik tedbirlerin hayata geçirilmesi önerisinde bulundu. Kurumun, tarım ürünleri alanında yürütülen sektör incelemesi kapsamında hazırladığı "Yaş Sebze ve Meyve Sektör İncelemesi Raporu" tamamlandı. Rapordan yapılan derlemeye göre, yaş sebze ve meyveler, çok sayıda el değiştirerek, toplayıcı, simsar, komisyoncu, tüccar gibi aracılar yoluyla tüketiciye ulaştırılıyor. Yaş meyve ve sebzede üretici örgütlenmesinin arzulanan düzeyde olmaması, pazarlama kanalının uzamasına ve tüketicinin ödediği paradan üreticinin eline geçen miktarın düşmesine yol açıyor.

 

 

Nihai ürün fiyatlarında yaşanan fiyat artışı veya düşüşü sonraki yıl üretimini de doğrudan etkilerken, üretim eksikliği veya fazlalığı ortaya çıkıyor. Bu durum, tarımsal ürün fiyatlarındaki istikrarsızlığın en önemli nedenlerinden birini oluşturuyor. Tarımsal ürünler, iklim, hava koşulları, kuraklık, hastalık, coğrafya gibi faktörlere bağlı olması nedeniyle de etkileniyor. Yaş meyve ve sebzelerin çabuk bozulabilir ürünler olmaları, depolama olanaklarının yetersiz, raf ömürlerinin kısa olması da fiyat hareketliliğine neden oluyor. Türkiye'de bu ürünlerin pazarlanması özel sektör tarafından yapılırken, üreticiden tüketiciye olan pazarlama kanalında genellikle komisyoncu, tüccar ve perakendeciler görev alıyor. Tarımsal üretim gerçekleştiren oyuncular önemli oranda rekabet ederken, bu oyuncular ihtiyaçları olan girdileri çoğunlukla "oligopol" piyasalardan sağlıyor. Söz konusu problemin üreticiler üzerindeki etkisinin hafifletilmesi gerekiyor. Bu imkanın sağlanamadığı durumda ise tarım endüstrisinin karlılıktan uzaklaşması ve üretim miktarının azalması ve dolayısıyla ürün fiyatlarının artması bekleniyor.

Küçük çiftçiler, ürünlerini satarken çoğunlukla aracı tüccar ya da komisyoncularla karşı karşıya kalıyor. Bu elden ele geçişler sonucunda ürünün fiyatı artıyor ve bu yüksek fiyat tüketici talebinin düşmesine neden oluyor. Üretici ile tüketici arasında rol oynayan aracıları ortadan kaldırma ve aracıların elde ettiği kazancı en aza indirme konusunda tarım satış kooperatiflerinin önemli bir rolü bulunuyor. Raporda, bağımsız olarak faaliyet gösteren bir tarım satış kooperatifinin, yerel aracılarla rekabet edebilmesine, bazı aracıları ortadan kaldırabilmesine ve ortaklarına bazı teknik avantajlar sağlayabilmesine karşın bazı ürünlerin imalatını ya da ihracatını elinde bulunduran büyük tüccar ve sanayicilerle rekabet etmesi için bölge çapında birlikler ve ülke çapında bir merkez birliği oluşturmaları önerildi.

Söz konusu raporda zincir marketlerin payları da ele alındı. Buna göre, yalnızca 4 teşebbüs pazarın yarısından fazlasına hakim durumda. Pazardaki en büyük 10 oyuncuya bakıldığında ise bu rakam yüzde 63 seviyelerine ulaşıyor. Rakamlar, organize perakende pazarı içerisinde yoğunlaşma oranlarının yıllar itibarıyla ciddi oranda arttığını gösteriyor. Perakende sektöründe süpermarketlerin payının artıyor olması ürünlerin üretildiği, paketlendiği ve tedarik edildiği pazarı da şekillendirmeye başladı. Bu yoğunlaşmanın sonuçlarından biri de bu yapıların tedarik zincirindeki alıcı gücünün artışı olarak ortaya çıktı. Satışların peşin, ödemelerin uzun vadeye yayılması zincir marketlere önemli bir fon kaynağı yaratıyor. Tarımsal üreticilerin, zincirin diğer aktörleri karşısında müzakerelerinde çok az pazarlık gücüne sahip olduğu belirtilen raporda, tedarik zincirindeki diğer aktörlerin güçlerinin sınırlandırılması durumunda, çiftçilerin gelirlerinin artırılması, arz güvenliği ve tüketici fiyatlarının makul seviyelere gelmesi, amaçlara birlikte ulaşılabilmesinin mümkün hale geleceği ifade edildi.

Perakendecilerin gücü, tedarikçiler üzerindeki etkilerinin yanı sıra tüketici tercihlerinin azalması, daha yüksek fiyatlar ve inovasyon üzerindeki sonuçları ile tüketiciyi de etkiliyor. Perakendeciler pazarda sahip oldukları güç nedeniyle tüketici talebini, tüketicilerin neyi, nasıl ve nerede satın aldıklarını şekillendiriyor. Süpermarketlerin perakende seviyesindeki pazar gücü ve tedarik seviyesinde sahip oldukları alıcı gücü birbirini güçlendiriyor. Pazar gücü arttıkça perakendeci daha uygun koşullarda alım yapabilir ve daha düşük fiyatlarla bu ürünler tüketiciye sunulabilir. Bu durum da pazar gücünün artmasına neden oluyor. Raporda, hızlı tüketim malları perakendeciliği alanında faaliyet gösteren teşebbüslerin gerek pazar payları gerekse alıcı güçleri önemli ölçüde arttığından alıcı gücünün kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla düzenlemeler yapılması gerektiği bildirildi.

Raporda, tarım piyasalarında hem arz güvenliği hem de fiyat istikrarı açısından alınması gereken önlemlere ilişkin önerilere de yer verildi. Buna göre, Türkiye'de tarımsal üretim, en önemli girdi kalemleri olan akaryakıt, gübre, tohum ve ilaçta ithalata ve dolayısı ile döviz kuruna bağımlı olunması nedeniyle oldukça maliyetli. Bu nedenle kısa dönemde söz konusu girdilerin sübvanse edilmesi, uzun dönemde ise bu alanlarda olabildiğince yerli üretimin sağlanması hem fiyatlar hem de arz güvenliği için önem taşıyor. Yeterli üretimin sağlanması için ihracat ve ithalat politikaları da dahil olmak üzere, "üretim planlaması" yapılması, bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde komisyon oluşturulması, destekleme politikaları, üretim planlaması kapsamında yeniden ele alınması rapordaki tavsiyeler arasında yer aldı.

Tedarik zincirinin boyunun kısaltılması için aracıların (tüccar, komisyoncular, nakliyeciler, depolama) üstlendikleri fonksiyonların üretici birlikleri vasıtası ile yerine getirilmesi, bu çerçevede üretici birliklerinin yeniden yapılandırılması, Tarım ve Orman ile Ticaret bakanlıkları önderliğinde komisyon oluşturulması gerektiği belirtildi. Raporda, çiftçilerin gelirlerinin artırılmasına yönelik destek mekanizmalarının artırılması, tarımsal destekler ekim öncesi açıklanması ve bunun uzun dönemli olması, zorunlu fiyat bildirimleri yanında üretim, kapasite, stok, ticaret gibi piyasa verilerine çiftçilerin ulaşması için piyasa şeffaflığının artırılmasına yönelik mekanizmaların hayata geçirilmesi önerildi. İstenmeyen üretim miktarı dalgalanmasının önüne geçmek için tarım sektöründe çiftçilerin üretim tercihlerini şekillendirmeleri için güncel ekim verilerinin olabildiğince şeffaf şekilde paylaşılması rapordaki tavsiyeler arasında yer aldı.

Tarımsal üretimin devamlılığın sağlanabilmesini için risk yönetimi kapsamında tarımsal sigortaların yaygınlaştırılması ve korumanın artırılması gerektiği belirtilen raporda, tarımın finansmanı için yeni mekanizmalar geliştirilmesi ve finansman maliyetlerinin aşağıya çekilmesinin önemine işaret edildi. Raporda, zincir marketlerin alıcı güçlerinin sınırlandırılması için Ticaret Bakanlığı nezdinde haksız ticaret uygulamalarına yönelik tedbirlerin hayata geçirilmesi ve bu uygulamaların sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiği de kaydedildi.

 

Yazar : ÇaĞRı
23 Nis Ctesi 14:13
732 Görüntüleme

Etiketler:


Gönder


POPÜLER YORUMLAR